Serieus, sommige vacatureteksten...

Serieus, sommige vacatureteksten...

In deze economie, waar er steeds meer vacatures zijn (zeker binnen de techniek) komen er natuurlijk ook steeds meer verschillende vacatureteksten, filmpjes, MP3tjes en andere leuke dingen om nieuwe collega’s te vinden.
Nu, de filmpjes zijn vaak leuk, variërend van professioneel tot schattig zelf opgenomen, maar tonen altijd wel aan dat iemand er even over heeft nagedacht. De vacatureteksten echter…. da’s een heel ander verhaal.

Internationale vrouwendag

Eigenlijk wilde ik hier een prachtig blog schrijven over de internationale vrouwendag, wat het betekent wat er speelt en meer van dat moois.

Maar ik kijk naar mijn dochter en besluit, internationale vrouwendag gaat ook om aandacht en liefde voor mijn kinderen. Dus… geen blog… maar samen aan een puzzel van 1000 stukjes (zonder plaatje) om te leren doorzetten, creatief te denken en vooral samen te zijn.

Bescheidenheid is "Bad 4 Business"

Onlangs sprak ik met een dame die samen met haar vader een bedrijf runt. Zij zijn met z’n tweeën, en halen opdrachten binnen die ze met behulp van een flink netwerk aan ondernemers om hen heen uitwerken. Dit gaat al jaren best lekker, maar dit kleine familiebedrijfje heeft een grote uitdaging. Vader gaat binnen nu en een aantal jaren met pensioen. Daar volgen dan weer een hele stapel nieuwe obstakels uit, waar ik er in elk geval een met je wil delen.

“Ik doe maar de administratie”

De vader is een techneut, de dochter hanteert de backoffice. Nu zijn ze op zoek naar een nieuwe, eigenwijze, enthousiaste, zelfstandige, licht brutale en absoluut eigengereide techneut, die het werk van de vader kan overnemen.
In mijn gesprek met de dochter was mijn aanname dat het bedrijf dan hoe dan ook van haar zou zijn. Of ze deelt het met deze toekomstige techneut, of ze huurt deze man/vrouw in en is zelf de baas. Ze keek me geschrokken aan. Eh..zo had ze het nog niet bekeken. Ze deed “alleen maar de administratie”. Oh, en hoe kijk je er dan tegenaan als jouw vader zich langzaam terugtrekt uit het bedrijf en er een nieuwe techneut is? Doe je dan nog steeds “alleen maar de administratie” ? Of doe je nu eigenlijk meer dan dat?

Ze dacht even na, en gaf rustig toe dat ze van alle afspraken op de hoogte was, dat ze zich toch wel bezig hield met contractafhandelingen, contact onderhield met het netwerk en inderdaad zich ook druk maakt over de betalingen (ontvangen en versturen). En nog veel meer, maar dan wordt de opsomming wel wat eentonig. De rolverdeling bleek dus veel evenwichtiger dan ze in eerste instantie had gedacht. Maar ze staat nu nog op de loonlijst als “medewerker”, omdat een kekke functietitel haar eigenlijk ook niet echt boeit. Maar tijden veranderen…

Wie wordt het “nieuwe” gezicht van de onderneming?

Stof tot nadenken dus, want hoe ga je je profileren, nu en in de toekomst? Zeker bij het MKB doen mensen zaken met andere mensen. Niet met bedrijven. Als jouw klant jou vertrouwt en je kunt dit vertrouwen waarmaken, dan kan je zaken doen. En een klant vertrouwt je pas, als hij/zij je kent. Op dit moment is haar vader nog het “gezicht” van het bedrijf. Maar misschien wordt het tijd dat ze die rol overneemt. Dat ze met haar vader eens moet overleggen hoe zij haar rol binnen het bedrijf ziet en of en hoe deze zich moet gaan ontwikkelen.

Dan kunnen we op basis daarvan een communicatieplan maken met wellicht wel haar nieuwe - veel minder bescheiden - rol in het bedrijf voor ogen. Dan kan ze laten zien wat ze allemaal betekent en meebrengt. In een technische omgeving zijn mensen met technische kennis en ervaring noodzakelijk en logisch, maar ook haar bijdrage is waardevoller dan ze zelf had bedacht.

Zo, bescheidenheid getackeld. Niet doen dus… maar waarom is dat

“Bad 4 Business”?

Simpel, omdat, wanneer je je te bescheiden opstelt, je jezelf tekort doet. Je laat niet helemaal zien wat je kunt, doet, waar je verantwoordelijk voor bent en of misschien zelfs wie je bent. Daardoor kunnen anderen jouw vaardigheden lastig naar waarde schatten. En hoe krijgen ze dan een goed, en volledig beeld van wat het bedrijf allemaal te bieden heeft. Als ze de stap naar voren zet, en het gezicht van het bedrijf wordt, dan moet ze haar sterke punten kennen en ze vol overtuiging kunnen benoemen. (haar verbeterpunten vanzelfsprekend ook. Maar die hoeft ze niet hardop te benadrukken, daar zou ik extern de kennis voor inhuren)

Ze is binnen dit bedrijf nu nog de stille kracht, die je niet veel hoort, maar een die wel aanwezig is en alles in goede banen leidt. Maar moet ze nu lawaai gaan maken? Nee lawaai klinkt negatief en zo is ze niet. Maar een Stille Kracht moet wel zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Dat de klanten en leveranciers weten, als zij het regelt, dan komt het goed, of als zij het ermee eens is, dan klopt het wel, want ze gaat altijd grondig te werk. Of aan de andere kant, als zij twijfelt moeten we er misschien nog even naar kijken. Zoiets. En die rol is haar - om eerlijk te zijn - op het lijf geschreven. Het enige echte obstakel hierin… zijzelf. Hoe stap je uit de bescheiden schaduw in het zakelijke zonlicht?

Van Stille Kracht, naar Krachtpatser!

Dat is de rol die ik haar gun , van Stille Kracht, naar Krachtpatser. Een met zichtbare toegevoegde waarde voor het bedrijf. Vanuit daar kan ze zich profileren en - als ze dat wilt - het bedrijf in de toekomst ook met een andere zakenpartner laten floreren. Ik ben erg benieuwd wat ze besluit dat haar rol moet worden binnen haar bedrijf… deze (nu nog stille) Krachtpatser.

Wil je meer weten over profilering binnen en buiten jouw onderneming? Neem dan contact met me op met Pleunie@groenepepercommunicatie.nl

Samen kijken we hoe we jouw zakelijke identiteit en imago goed op elkaar kunnen afstemmen.

“Geen goede voornemens, maar goede doelen”

“Geen goede voornemens, maar goede doelen”

Hoewel je het niet altijd door hebt, kan dat wat je zegt, anders worden opgevat dan je bedoelde. Of je kunt iets anders begrijpen uit een tekst dan de ander wilde zeggen. ..Ruis op de lijn dus.
Dit is in een aantal simpele stappen te ondervangen. Het enige dat wel tijd kost is het oefenen en leren door te vragen.

Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op pleunie@groenepepercommunicatie.nl