"Ben je een ondernemer, of een zzp'er?"

Dit vroeg iemand me een tijdje geleden op een netwerktbijeenkomst.

Deze dame had mij, en de rest van het gezelschap, even stil (voor de mensen die mij kennen, dat op zich is al best een prestatie). Maar doordat ze de vraag op een bepaalde toon stelde, dacht ik:” Ik vraag hier toch even door….”.

Pardon???

En ja hoor, op mijn vraag wat ze dan precies bedoelde, ging ze helemaal los. Een ondernemer, kwam het op neer, was iemand die alles kan, ondernemend is, continu op zoek is naar nieuwe manieren om werk te genereren, risico’s neemt en ervoor gáát.
Een zzp’er daar in tegen is dan meer een wat sneue einzelgänger, die op haar (jawel, ze keek me recht in de ogen) zolderkamertje lekker zit bij te “hobbyboppen”. Een die op safe speelt, er een baan naast heeft of een partner heeft die (WEL!) werkt.

Nadat het gesprek deze beleefde maar wat hardere wending nam besloot ik dat wij het vandaag niet zo met elkaar eens zouden worden. Wat een flauwekul! Om juist dat onderscheid tussen zzp’er en ondernemer te nemen als leidraad.

Ondernemer, Ondernemend, Ondernemerst?

Toch bleven haar woorden met wel bij. Als ik er zo over nadenk, is elke zzp’er in meer of mindere mate een ondernemer. maar, en daar had deze dame dan wel gelijk in, niet elke ondernemer is een zzp’er.
Of je nu een online kralenwinkel hebt, of communicatiestrateeg bent, je zal toch een markt moeten aanboren, jouw producten en diensten definiëren en - in mijn geval toch ook echt - verstand van administratie, wet- en regelgeving moeten krijgen. Je moet naar buiten met jouw product, met mensen praten, verbinding zoeken en bij tegenslagen door blijven gaan. Kortom… ook als zzp’er helpt het wel heel erg als je ondernemend bent.
“Maar ben je dan ook meteen een ondernemer?” hoor ik de dame van de bijeenkomst in mijn achterhoofd zeggen. Eerlijk… wat maakt het uit??

zzp’er? Lekker belangrijk…

Laten wel elkaar eens lekker het licht in de ogen gunnen en genieten van de inventiviteit van betrokkenheid van de mensen die je leert kennen op deze netwerkbijeenkomsten. Want ondernemer, zzp’er of (oh horror!?!?) persoon in loondienst, we maken er allemaal het beste van op een manier die goed bij ons past. Sommigen voelen zich het meest op hun plaats binnen een onderneming, anderen staan liever aan het hoofd van hun eigen bedrijf en weer anderen kiezen ervoor om zelfstandig aan de slag te gaan.
Wat is daar mis mee? We zijn allemaal (tenminste, dat neem ik aan) professionals met kennis, ervaring, ideeën en meningen. Maakt het dan uit in welk vat je het giet? Of je voor meer zekerheid kiest, of voor meer zelfstandigheid, of je juist goed functioneert als je aangestuurd wordt, of je liever jouw eigen pad kiest….In welke vorm dan ook, ik geniet van het vak waar ik voor gekozen heb!

Ben je een ondernemer of zzp’er? Werkelijk?

Ik ben een communicatiestrateeg!

Pleunie Warnink

Communicatiestrateeg / of als je liever adviseur hebt, of klankbord, of collega,… bij Groene Peper Communicatie