Training Gesprekstechnieken... WAAROM?

Je praat toch de hele dag? waarom moet je er dan “les in nemen”?? Hier kan ik hele verhalen over ophangen, maar in mijn optiek zijn er twee dingen die mis kunnen gaan in een gesprek:

  • FOCUS: je mist de focus op de persoon waarmee je praat

  • DOEL: je behandelt het doel van het gesprek niet

Focus je op de persoon met wie je praat

Oh, dat klinkt zoooo makkelijk een is stiekem knap lastig. Laat me even uitleggen wat ik bedoel, en ga jij dan even eerlijk bij jezelf na of jij dat ook doet…

Stel dat je een feedbackgesprek aangaat, dat is best wel een dingetje. Je wilt de ander wijzen op gedrag dat naar jouw inzicht anders moet. Je weet van tevoren dat niet iedereen hier even prettig op reageert… maar… waar dat aan ligt…? Geen idee.

Een voorbeeld: een collega presteert al een tijdje minder goed op het werk en je wilt hem/haar hierop aanspreken. Wanneer je vraagt naar de reden blijkt het bijvoorbeeld niet goed te gaan met een kind op school. Zeg dat het kind kan niet meekomen, waardoor de collega elke avond met zoonlief huiswerk maakt, veel gesprekken heeft op school etc etc. Dit doet jou denken aan jouw eigen kind en hoe jij daar ook huiswerk mee maakt.

Laat het loooos, laat het gaaaaan…

Voordat je daarover gaat vertellen: NIET DOEN! Dit gaat niet om jou, maar om jouw gesprekspartner. Daar ligt de focus. Zodra je vertelt over jouw eigen ervaringen schiet deze focus naar jou en jouw ervaringen.

Dus je houd je in, en jouw collega vertelt door… intussen triggeren haar verhalen allemaal dingen in jouw hoofd. “Je moet ook iets doen voor de school van jouw kinderen, het werk blijft liggen en je bedenkt wat je straks nog allemaal moet doen.” Er gebeurt van alles, en zolang je daar aandacht aan blijft geven, ligt de aandacht niet bij jouw gesprekspartner.
Kortom: blijf in het moment! Erken voor jezelf dat dit gebeurt, dat deze ideeën in je opkomen, maar laat het los. Nu ik dit schrijf schiet het “Frozen” liedje” in mijn hoofd. Ik kan me nu gaan afvragen wat de volgende regels zijn, of ik…jawel…LAAT HET LOS, en ga verder met deze tekst.

niet praten is iets anders dan luisteren

Focussen op jouw gesprekspartner is veel lastiger dan je denkt… maar niet onmogelijk. Je doet het bijvoorbeeld door actief te luisteren. (voor de mensen die wel eens een cursus communicatie hebben gehad- LSD’en - Luisteren Samenvatten Doorvragen.) Waarbij luisteren meer is dan alleen “stil blijven en de ander laten praten” Samenvatten niet altijd betekent dat je  de volgende zin begint met “dus wat je zegt is…” en doorvragen ook kan betekenen dat je een stilte laat vallen.

Waarom ga je het gesprek aan?

Door al dat meedenken en invoelen in de gesprekspartner zou het wel kunnen dat je jouw doel van het gesprek uit het oog verliest. Tip: Vergeet nooit waarom je dit hele gesprek begonnen bent. Hoe je dat niet vergeet?
Natuurlijk zijn daar een aantal tips voor, maar de makkelijkste is toch wel : SCHRIJF HET OP. op een net papiertje / in een kladblok, maar NIET op een vodje, in steekwoorden. Huh..net papiertje? is dat dan ook al een ding? jazeker, het laat zien dat je je hebt voorbereid op dit gesprek, dat jij het serieus neemt. Waardoor de ander, als deze een beetje vatbaar is voor signalen, het ook oppakt.

Hoe breng je het doel dan in het gesprek?

Ben jij ook opgevoed met “kinderen die vragen worden overgeslagen”? Bedenk, je bent geen kind meer. Vergeet die stomme zin. Vervang hem door “ Blijf ik stil, krijg ik nooit wat ik wil” . (Tussen de Sint en kerst blijven de rijmpjes altijd wat langer bij mij hangen, maar je weet wat ik bedoel).

Doe zoals in alle cursussen wordt gezegd, houd het bij jezelf, laat de ander in zijn waarde, blijf eerlijk… maar ZEG HET! Vertel de ander welk gedrag je anders zou willen zien. Wanneer je open en eerlijk bent, en de ander niet aanvalt op zijn persoonlijkheid, kan de reactie je reuze meevallen.

Klinkt het toch wat ingewikkeld?

Laat me je helpen! In een korte cursus van twee dagdelen, het eerste dagdeel geef ik je de kneepjes van het effectieve gesprek. Daarna is het oefenen, oefenen oefenen. Dit doe je zelf, thuis, op jouw werk, op de sportclub, in de supermarkt. Waarbij je de opdracht krijgt om naar jouw eigen gedrag en dat van de ander te kijken. Na twee weken komen we weer samen, waarin we de verschillen bekijken, uitzoeken wat goed ging en waar je zelf nog wat aan wilt doen.

Zo voer je een gepeperd gesprek!