Actie zonder Communicatie

Nu ik me al even bezig houd met duurzaam ondernemen, blijk ik toch ook zelf veranderd te zijn. Al jaren, maar niet elk jaar, ga ik (eerst als kind met mijn ouders, later met mijn vrienden en nu met mijn eigen gezin) naar eenzelfde plek in Spanje. Omdat mijn familie er woont, ik er  tot rust kom en ik zo geniet van het strand, de zee en de bergen....dacht ik.

In Shock

Maar nu ben ik toch een beetje "in shock".  De locatie kan je niet anders omschrijven dan "echt Spaans". De locals spreken enkel Spaans en dan eigenlijk nog dialect, zodat ik er nog steeds niet goed uit de voeten kan met mijn eh... steeds verder wegzakkend Vakantiespaans. En de sfeer is er een van vroeg opstaan, hard werken tot de middag en daarna alles in een heel rustig tempo, omdat het te warm is om adem te halen - naar mijn mening dan he. Waarom de shock? omdat het hier een bende is. In zee drijft plastic, op het strand zwerven flesjes en etensresten, maar ook (kap0tte) duikbrillen of parasols en ook langs de wegen ligt volop zwerfvuil. Voor het eerst valt me echt op wat een een zooi het is.

Actie zonder communicatie

Maar het valt meteen ook op dat de gemeente enorm haar best doen. Er staan om de 20 meter grote afvalcontainers langs de weg (jawel voor papier, plastic en restafval), er staan prullenbakken op het strand die dagelijks (of vaker) geleegd worden. Er rijden van die strandauto's met vuilnismannen rond die vechtend tegen de bierkaai, met zo'n grijphandje troep oprapen... maar waarom?

Zonder voorlichting verandert er niets, en dit deel van Spanje lijkt me daar een lichtend voorbeeld van.  Ik geloof echt niet dat " De Spanjaard" of "De toerist" het allemaal niets kan schelen. Sterker nog, als je een land hebt dat zo kwetsbaar is (kans op bosbranden in de zomer en overstromingen in de winter) en tegelijkertijd zo mooi, dan moet je daar toch voor willen zorgen?

Communicatie en actie

Nee het is geen onverschilligheid, ik denk dat het onwetendheid is. Want wat DOET de gemeente met het afval? Waarom is het nuttig om afval te scheiden? Waarom zou je jouw eigen troep meenemen, als het kapot/verbruikt is en je geen prullenbak ziet?

Voor deze gemeente is hier nog een schone communicatietaak weggelegd: "zeg wat je doet, doe wat je zegt en vertel wat je gedaan hebt".  Alleen actie is in dit geval onvoldoende, zichtbaarheid, inzicht en begrip gaan deze stad hier flink kunnen ondersteunen.

 

Pleunie