De duurzame wetgeving & utiliteitsbouw: de netten sluiten zich

De duurzame wetgeving & utiliteitsbouw: de netten sluiten zich

Er zijn tal van wetten en regelgeving die zich richten op utiliteitsbouw en duurzaamheid. Daar hoef je geen jurist voor te zijn om achter te komen. Beschikking over Google helpt je al een heel eind op weg.

Wat zegt de RVO over duurzame wetgeving & utiliteit?

Drie zaken springen er wel uit:

  1. Inzicht via het energielabel: dat je bij het afsluiten van elk contract - huur of verkoop- moet kunnen overleggen.
  2. Actie via een C label: Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben.
  3. Verdieping actie via milieuwet: Gebruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet u energiebesparende maatregelen nemen, als u de kosten hiervoor in minder dan 5 jaar kunt terugverdienen.

Allemaal extra werk voor 2023

Dus als je utiliteitspanden uitbaat, ben je al met energielabels in de weer. Weet je dat jouw labels lager zijn dan C, dan heb je een klus voor 2023 voor de boeg. Dat klinkt ver weg, maar is al over vijf jaar. Die tijd heb je om: 

  1. De beschikbare labels door te nemen, als het C, B of A is, is er wat dit betreft weinig aan de hand hoor. Heb je D of E, dan zal je actie moeten ondernemen
  2. een energieplan te maken
  3. Dit uit te voeren (en dus ook de boel te financieren)
  4. Nieuwe energielabels aanmaken.

En dit allemaal, terwijl de normale werkzaamheden gewoon doorgaan.

Als je dan ook nog zelf een bedrijf voert in een van de eigen panden, het zou zomaar kunnen toch? Dan moet je dit energieverbruik ook nog in de gaten houden. Zit je boven de 50.000 kWh of 25.000 m3gas per jaar, dan moeten ook daar maatregelen genomen worden.

Je zou van minder hoofdpijn krijgen.

De oplossing: Jawel.. een aanbod:  GRATIS ENERGIE ADVIES (en niet van mij ;-))

Omdat ik hier al zo’n tijd me digitaal druk over maak (zie mijn eerdere blogs) ben ik in contact gekomen met een adviesbureau voor energiebesparing (AVEB). De directeur, Marc, volgt mijn blogs al een tijdje en vond dat we eens een stapje verder moesten gaan. Dus bij deze het aanbod van AVEB, of eigenlijk, van Marc:

Beheert u of bent u de eigenaar van een utiliteitspand, dan krijgt je een gratis energieadvies dat veelal een reductie oplevert van meer dan 25%. LET WEL: gratis, op voorwaarde dat u gebruikt maakt van dat advies en besparingen laat uitvoeren. Laten we eerlijk zijn, als je lager dan C hebt, dan zijn sommige investeringen toch al wel nodig…

Maar Marc blijft meedenken, als u het advies niet gebruikt, dan worden de kosten van dat advies nog niet in rekening gebracht. Nee, dan rekent AVEB enkel de kosten voor het verplichte energielabel van uw huidige situatie. U betaalt dan niet voor het advies, maar voor het label dat u op dat moment heeft. 

Meer weten, of lijkt je dit wel wat, mail dan naar pleunie@neutralcompany.nl, dan breng ik je in contact met AVEB en zorg ik ervoor dat deze actie voor jou geldt.

 

 

Pleunie Warnink - www.neutralcompany.nl - pleunie@neutralcompany.nl