Doe maar een dotje duurzaamheid

Je zou er bijna niet meer in geloven, maar het regeerakkoord ligt er, met een heel hoofdstuk voor duurzaamheid. En als ik t goed lees ... best nog wel een ambitieus verhaal. Regels als " We leggen daarom de lat hoger dan de toezegging die de EU gedaan heeft." doen toch het duurzaam hart kloppen!

Van akkoord naar intentie

Daarom heb ik besloten hier nu eens niet kritisch over te zijn, daar is de oppositie voor. Nee, ik lees (dit deel) van het akkoord niet naar de letter, maar naar de intentie. De overheid wil groen, en niet zomaar groen, GRASGROEN. Als in..." het gras is groener bij de buren" en Nederland is het buurland!

Wat het effect hiervan is op de provincies, gemeentes en op ons, dat zullen we wel merken, maar ze pakken echt alles aan, van industrie tot woonhuizen, van molens in zee tot sluiten van centrales en van de aansluitplicht van gas tot het recht op warmte. Aan alles is gedacht.

Van intentie naar draagkracht

Als dit vastloopt, ligt het in elk geval niet aan de intenties. Waarom deze "lichtzure" opmerking, vraag je je af, net was je nog zo positief. Nu, omdat verduurzaming van de samenleving een lastigere materie blijkt dan gedacht. En dit ligt volgens mij niet (alleen) aan wetten & regelgeving, nee het ligt aan de draagkracht van het duurzame idee.

En als het gaat om draagkracht, dan bestaat er geen "industrie", "onderneming" of "overheid", dan bestaat alleen de persoon, of ...vooruit de groep personen. Dus wat doet "de industrie" bijvoorbeeld met de opdracht dat ze in 2030 (valt het je op dat de streefdatum 2020 is opgeschoven?) de afvang en opslag koolstofdioxide met 18Mton moeten reduceren? Niets natuurlijk, de mensen in het management van de bedrijven binnen die industrie, zij zorgen voor resultaat.

Van draagkracht naar resultaat

Dus richt je je op de industrie? ja, natuurlijk wel met de doelstellingen, maar voor resultaat richt je je het beste op de mens(en) achter en in deze industrie. Zij moeten de gevolgen inzien van niets doen, voor hen, het bedrijf, de industrie, het land en zelfs de wereld. En..het moet ze wat uitmaken. Deze "Mensen met Macht", niet omdat de veel geld hebben maar omdat ze in de unieke positie zitten om met een paar beslissingen en veel inzet en werk de industrie aan te passen, moeten inzien dat zij het verschil kunnen maken. Dat hun beslissingen van wezenlijk invloed zijn op het leven van nu en in de toekomst. Brrrr...blij dat ik geen MmM (Mens met Macht) ben!

Maar...laten we dan alles aan de paar MmM' ers over? Nee natuurlijk niet, ook ik heb mijn verantwoordelijkheid en invloed op dit proces. In het klein, door zelf in mijn leven na te denken bij de keuzes die ik maak en in het groot door b.v. het regeerakkoord te lezen (dat had ik nog nooit eerder gedaan, moet ik toegeven) en er iets van te vinden.

 

Pleunie Warnink - neutral | company - www.neutralcompany.nl