Duurzaamheid, containerbegrip of multidisciplinair idee

Tegenwoordig is alles duurzaam: van duurzame producten tot duurzame ontwikkeling, van duurzame ideeën tot duurzame energie. Geloof het of niet, maar er is zelfs een duurzame dinsdag. Maar wat werd er nu oorspronkelijk bedoeld met het woord “ duurzaam” ? Een beetje googelen en Wikipedia geeft het volgende:

Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987

Wat een mooie definitie, maar wat is dan “ behoefte”? Weer geven Google en nu Van Dale de uitkomst:
be·hoef·te (de; v; meervoud: behoeften, behoeftes)
1 gebrek aan: behoefte aan brandstof
2 verlangen naar hetgeen je mist: in een behoefte voorzien-
See more at: http://www.vandale.nl/gratiswoordenboek/betekenis/nederlands/behoefte#.VmC8H98vcxc

Dus, duurzaamheid is zoiets als: “Ontwikkelingen die bijdragen aan de vervulling van verlangens naar hetgeen je in het heden mist, zonder de mogelijkheid tot de vervulling van verlangens van toekomstige generaties naar wat zij dan missen in gevaar te brengen.”

Duurzaamheid...bewuster kiezen

Eh… tja, daar valt dan ook wel alles onder. Maar is dat dan wel zo slecht? De term “toekomstige generaties” zegt me weinig, maar kijk ik naar mijn kinderen, de kinderen van mijn vrienden en ja, ook de gezichten van de kinderen op TV, dan doet me dat wel wat. Voor hen wil ik me wel bewuster gedragen. Daarmee bedoel ik dat ik nadenk over de gevolgen van mijn acties. Dat wil niet zeggen dat ik ALTIJD duurzaam, bewust, biologisch, ecologisch en/of co2 neutraal bezig ben. Natuurlijk niet, maar wel dat ik stil wil staan bij het feit dat ik de keuze heb. Dat ik kan kiezen tussen goedkoop en misschien niet zo goed voor het milieu, en wat kostbaarder maar wel beter voor het milieu. En dat ik bij elke keuze die ik hier maak, invloed uitoefen op de keuzes die mijn kinderen later kunnen hebben.

Als we nu echt verantwoording nemen voor onze acties nu en ons zouden realiseren dat onze luxe en comfort kan leiden tot een gebrek hieraan bij onze kinderen en kleinkinderen (jawel, die identiteitloze “toekomstige generatie”). Zouden we dan, met een foto van – in mijn geval mijn kinderen Tessa en Maarten – op ons bureau, gewoon een beetje kunnen stilstaan bij wat we doen?

Bring it on!

Dan is dat containterbegrip “duurzaamheid”, met recht een container, het houdt alle ideeën, producten en wensen in die ik heb, en dat zijn er nogal wat, en zet dat in balans tegen de mogelijke acties, wensen en ideeën van mijn kinderen. Wil ik echt dat mijn container voller zit, ten koste van die van mijn kinderen? Natuurlijk niet, mijn dromen voor mijn kinderen zijn simpel en veeleisend: ik wil graag dat ze gelukkig zijn, hun verantwoording nemen voor hun eigen acties, en zorgdragen voor de wereld om hen heen. Mijn gedrag nu is daar blijkbaar van grote invloed op. Minder energieverkwisting betekent minder CO2 emissie, biologische voeding betekent vaak met respect voor mens en natuur etc etc. (we weten het allemaal wel toch?) Voor mijn kinderen heb ik alles over hoor… dus .. kom maar op met die duurzaamheid!