Duurzaamheid met vlijt bouwt bedrijven als kastelen

Duurzaamheid, volgens de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future” komt het neer op het volgende:

“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Stuklopen op CO2 uitstoot

He? Duurzaamheid gaat dus over behoeften en belangen, niet direct over milieu en CO2 uitstoot. Waarom lopen we ons daar dan eigenlijk op stuk? Omdat CO2 emissie niet direct wordt gezien als iets dat kan bijdragen aan een goede bedrijfsvoering. Het beïnvloedt de winst niet, of misschien zelfs negatief, omdat een duurzame bedrijfsvoering investeringen met zich meebrengt. Daar wordt -in eerste instantie - geen enkele ondernemer blij van.

Lange termijn strategie of HELE lange termijn strategie

Een belangrijk element van de behoeften van generaties is een gezond economisch leefklimaat. Maar om dit en de huidige winstmarges te kunnen realiseren, moeten we het gebruik van b.v. grondstoffen en het leefgebied zo inrichten, dat we er nu EN in de toekomst van profiteren.

Duurzaamheid kan je dus zien als het opzetten van een (hele) lange termijn strategie. En juist met lange termijn strategieën en visies hebben de meeste directies wel goede ervaringen.

Succes van familiebedrijven

Zeker bij familiebedrijven zie je dit veel, het idee dat je jouw bedrijf opzet voor de volgende generaties, of dat de derde generatie iets zegt als ”ik wil dit bedrijf over 20 jaar 100 zien worden...” ... dus..een hele lange termijn strategie. Deze hele lange termijn strategie impliceert ook dat je over de grenzen van het eigen bedrijf heen kijkt. Invloeden van buitenaf kunnen jouw onderneming over 30 jaar maken of juist breken. Dus is het zaak om daar nu al rekening mee te houden.

Wanneer je duurzaamheid op die manier bekijkt, is het een logische stap om de bedrijfsprocessen te verduurzamen. Wat bedoel ik daarmee? Om intern efficiënt om te gaan met de kosten en goed te kijken naar de eventuele verspillingen. Extern kijk je dan naar de omgevingsfactoren als milieu, politiek, economie, cultuur etc. Dus, nu efficiënte bedrijfsprocessen inregelen en verantwoord omgaan met het milieu vergroot de kans op het voortbestaan van jouw bedrijf over de generaties heen.

Sommige bedrijven, en dat hoeven niet de allergrootste te zijn, hebben binnen hun omgeving hier een voortrekkersrol in gekregen. Niet omdat ze dat ambieerden, maar simpelweg, omdat ze altijd al zo werkten. Wat wel veranderd is? Het gesprek wordt anders gevoerd. Het gesprek over winst en omzet voert niet meer de boventoon, maar wel het gesprek over verantwoordelijkheid en efficiëntie. Over samenwerking en successen delen. Wie vertelt daar nu niet graag over?

Pleunie Warnink - neutral | company - www.neutralcompany.nl - pleunie@neutralcompany.nl

Wilt u zelf ook eens kijken hoe duurzaam (of lange termijn) uw bedrijfsstrategieën zijn ingezet? stuur een berichtje en ik neem graag contact met u op.