Duurzame utiliteitsbouw...we komen er wel!

Er zijn allerlei wet-&regelgevingen, richtlijnen en andere mooie schrijfsels die aangeven dat de Europese overheid duurzame utiliteitsbouw belangrijk vindt. Vervolgens neemt de Nederlandse overheid stappen om de verduurzaming van (onder andere) de utiliteitsbouw te controleren.

De wortel, de preek en de stok

Maar dan wordt het een beetje vreemd. Bij teksten die over verduurzaming van de woning- & utiliteitsbouw gaan zie je vaak de illustratie van de wortel, de preek en de stok voorbij komen. Zo wordt er dus gekeken naar de implementatie van duurzaamheid in de utiliteitsbouw.

Alsof ondernemers moeten worden verleid, overgehaald of gedwongen om hun werk te doen. Alsof ze zelf niet inzien dat een goed CO2beleid binnen hun beheermaatschappij geld en eh..energie oplevert op de middellange en lange termijn. Toch is de oplossing die de overheid in haar enthousiasme aanbiedt een preek-wortel-stok oplossing: het energielabel.

Er moeten dus energielabels komen in de utiliteitsbouw

Maar wat doet zo’n label precies? het geeft bij bestaande bouw de duurzame stand van zaken aan en bij nieuwbouw de intentie voor het nieuwe gebouw. Maar het verbindt geen echte consequenties aan het resultaat van dit energielabel. Sterker nog, het voelt een beetje als duurzaamheid “light”. Dus waarom zou een ondernemer verder gaan dan alleen het label (laten) plakken?

Lekke boot

Laten we eens wat beeldspraak nemen. Stel dat een utiliteitsgebouw een boot zou zijn, en de energie het water. Het energielabel zou dan het "waterlabel" zijn. Wat controleert het label? Of de boot lek is. Is het label groen, dan is de boot prima, is hij rood, dan is de boot zo lek als een mandje. Zit het er tussenin, dan varieert de boot van eh.. "beetje lek" tot "kans op lek raken is best groot".

De boot is gecontroleerd, de inspecteurs zijn blij, de eigenaars hebben voldaan aan hun verplichtingen en de boot mag ...ja... varen.. ongeacht de kleur van het label! Je laat een schip met een gat in de romp de haven verlaten.

Bootje op de oceaan

Wat we vergeten, omdat we het niet zo duidelijk zien als bij een boot, is dat het onverstandig omgaan met energie ook van levensbelang is. Wellicht niet nu en niet voor ons, maar dan wel voor later en onze (klein)kinderen. Tja, dan geloven we wel in de toekomst en zadelen we onze kinderen op met het verzinnen van oplossingen voor de situaties die wij nu creëren.
Alsof je van te voren weet dat je jouw kinderen op een lekke boot de oceaan op stuurt, met de verwachting dat ze al varende de boot kunnen repareren.

Goed ondernemerschap

Dat doen we nu dus ook met de utiliteitsbouw. Bij een groot aantal panden lekt er energie, grote en kleinere stromen, maar het lekt wel. Economisch gezien lijkt me dat onverstandig, want dat kost geld. Repareer de lekken en je bespaart op de energiekosten. Maar het label zegt daar weinig over. Om precies te weten wat je kunt doen en wat dat kost en oplevert (aan geld en CO2 uitstoot) zou er een energieadvies ingewonnen moeten worden. En die stap moet je als ondernemer/eigenaar/beheerder zelf nemen. Dat valt onder geen enkele wortel, preek of stok.

Dus wat kunnen we doen? 

Het zou al prachtig zijn als de eigenaren van de beheermaatschappijen zelf vinden dat een “beetje lekke boot” ook onhandig is. En dat er geld te besparen valt door te investeren in hun eigen panden. Dit kan om een structurele investering en verbetering gaan als je de boot in een keer goed wilt hebben, of incidenteel als een lek teveel gaat kosten.

Speerpunt of sluitpost

Het is natuurlijk helemaal geweldig als er ook wordt nagedacht over de toekomst. Dat kunnen we best klein houden hoor. Stel dat de eigenaar van een beheermaatschappij de droom heeft om zijn of haar bedrijf later door te geven aan de volgende generatie. Dan wil je toch solide panden aan kunnen reiken, die goed gebouwd zijn, efficiënt in hun beheer zijn en waar een mooie huurprijs voor gevraagd kan worden.

Het blijft getuigen van goed zakelijk inzicht als de CO2management van deze gebouwen als speerpunt en niet als sluitpost mee wordt genomen in de bedrijfsvoering van de beheermaatschappij.

Wil je meer weten over duurzame processen & communicatie? Neem dan contact op!

Pleunie Warnink

www.groenepepercommunicatie.nl

pleunie@groenepepercommunicatie.nl