Foto’s van de wereld

Onlangs heb ik het college van André Kuipers bijgewoond over zijn ervaring als astronaut. Natuurlijk was het enorm indrukwekkend; de voorbereiding, de kennis, de stalen zenuwen en humor die je nodig hebt om misschien heel misschien astronaut te kunnen worden.  Wat is dat een fantastische man.

Naast zijn verhaal over hoe je een astronaut wordt, liet hij ook veel foto’s zien die vanuit de ruimte zijn genomen. Met recht een andere kijk op de wereld. En wat valt op? Het licht…. Heel veel licht. Hele steden lichten op in het donker. Natuurlijk, je weet het, iedereen kent de foto’s, die zwarte (want het is donker) met die gouden sterren erop…de steden met snelwegen die hel verlicht zijn in de nacht. Maar toch is het anders als de fotograaf zelf dit laat zien. Helemaal als hij ook nog eens naast Parijs, London, New York, ook Breda, Tilburg en Eindhoven aanwijst.

Energie voor iedereen

Terloops geeft hij aan dat het wel moeilijk wordt in de wereld, met zoveel mensen die allemaal energie nodig hebben. Helemaal als deze energie niet duurzaam wordt opgewekt. Langer staat hij er niet bij stil, waarschijnlijk niet bereid om zijn prachtige college te laten vervallen in een belerend verhaal. Maar toch… het zet wel aan het denken….

En het sterkt me in mijn overtuiging dat we met  neutral | company op de goede weg zijn. Hoewel het idee niet nieuw is, sterker nog… verantwoordelijk omgaan met middelen is volgens mij een basisvoorwaarde voor een ondernemer, is verantwoordelijk omgaan met energie vaak nog wel even wennen. Je bent ook zo gewend om de rekening te betalen en een stekker in het stopcontact te stoppen, of te tanken en weg te rijden, of … nu ja, vul maar in.  Maar wat we eigenlijk moeten doen is deze gewoonte omzetten in een uitdaging. Niet meer suf energie consumeren, zonder na te denken wat je aan het doen bent… Nee, we maken er een uitdaging van! Weet wat je afneemt, waar je het aan besteedt en wat anders kan. Meer is het niet. Maar het kan wel flink opleveren.

Need, want, wish

Inzicht in jouw uitgavenpatroon is voor de gemiddelde ondernemer logisch, maar de energierekening is dan gewoon een kostenpost en een flinke! We graven dus wat dieper in de energiekosten, wat betalen we nu precies per maand, kwartaal en/of jaar? Waar gaat het aan op? Is het een “need”, “want” of “wish”? In de winter moet het licht wel aan, anders ben je in het donker aan het werken, de computer… ook wel een “need”, maar moet het licht altijd en overal aan zijn? Is dat een “ need” of een “want”? En de kekke dingetjes…b.v. televisieschermen op het toilet (jawel, het bestaat!) voegt dat echt toe aan het welzijn van de werknemers?  Als het antwoord “ja” is,  prima, maar is het “och, niet direct”… denk er dan eens over na.. het is toch wel zonde van het geld. Erger nog.. zonde van de energie!

Kennis die kan leiden tot verandering. Over een aantal jaar is het energiemanagement bij het gros van de bedrijven gemeengoed geworden. Niet alleen “dubbeltjes” (voor de mensen die nog weten wat dat zijn) worden omgedraaid, ook de energie wordt niet verkwist… Hoe zou dat zijn? Als dan de toekomstige (Nederlandse) astronaut, op weg naar misschien wel Mars, uit het raam kijkt en … Nederland niet meer als een kerstboom oplicht. Of wel, maar dat hij weet dat de energie die verbruikt wordt komt van de zon, de wind of het water.