Hoe duurzaam is onze groene energie?

Energie is energie, het verschil zit hem in de manier waarop hij is opgewekt (duurzaam of niet-duurzaam). Hoe komt de energie jouw huis binnen? Energieproducenten wekken energie op, vervolgens bieden zij deze aan op de beurs, hier wordt de energie door (groot)handelaars opgekocht en al dan niet via een tussenpersoon doorverkocht aan ons. De energie komt het huis binnen met behulp van de netbeheerder die verantwoordelijk is voor het fysieke transport naar uw huis (wikipedia). Wanneer u groene energie koopt, is dat een signaal naar de energieproducent dat een groter deel van de eindgebruikers wil daar hij op duurzame wijze zijn energie opwekt.  Er loopt niet vaak een direct lijntje van de groene energieproducent naar de eindgebruiker.

Hoe weet je dan dat energie duurzaam is opgewekt?

Dat weet je door te vragen naar de Garantie van Oorsprong (GvO). Het idee achter een GvO, een certificaat uitbracht door een officiële instantie, is prima. Per 1000 kWh duurzaam in Europa opgewekte energie kan je een Garantie van Oorsprong kopen, die zoals de naam al zegt, de oorsprong van de groene stroom garandeert. Prima systeem: duurzaam opgewekte energie met bijbehorend certificaat, niets meer aan doen zou je zeggen.

Handel in Garanties van Oorsprong

Waarom accepteren instanties als de CO2-prestatieladder niet zonder meer deze certificaten als bewijs dat jouw co2 emissie verlaagt? Simpel, omdat er in Nederland een handel in GvO’s is ontstaan, die los staat van de opwekking van energie.

Zoals ik het begrijp, loopt een land als bijvoorbeeld Noorwegen al helemaal op groene (water)energie. Dat is voor de Noren zo gewoon, dat zij de certificaten niet nodig hebben als garantie voor de duurzaamheid van hun energie. Maar deze GvO’s vertegenwoordigen wel een waarde in duurzame opwekking.  Dus wat gebeurt er? Deze certificaten worden in Nederland opgekocht en doorverkocht als bewijs voor duurzaam opgewekte Europese energie. En dat klopt, echter is deze energie in Noorwegen opgewerkt en verbruikt. Enkel de certificaten hebben het tot over de grens gebracht, en vast ook een deel van de energie, maar MINDER dan de waarde in kWh vertegenwoordigd door de certificaten.

Snap je hem nog?

Het doel van de certificaten was om een groter deel van de “energietaart” uit duurzame bronnen op te wekken. Hoe groter de vraag naar duurzame energie, hoe sneller de leveranciers hun aanbod hierop afstemmen. Maar als de vraag naar duurzame energie kan worden afgekocht, hoe stimuleert dat dan de leveranciers om meer duurzaam op te wekken? Volgens mij is die stimulans enkel mogelijk als de handel in energie en de handel in GvO’s gekoppeld blijft. Zolang deze twee handelsstromen losstaan van elkaar, houdt dat de handel in GvO’s misschien zelfs wel de grijze opwekking in stand.

Wat kunnen wij, de consument, hier nu mee?

Als je echt geïnteresseerd bent in groene stroom en niet per definitie goedkope stroom, vraag dan aan jouw leverancier of het certificaat dat je krijgt bij jouw stroom is voor bijvoorbeeld Nederlandse windenergie. Het heeft geen zin om deze GvO’s los te verkopen, omdat zonder deze garantie de Nederlandse producent van windenergie niet kan bewijzen dat hij duurzaam heeft opgewekt. En als je nog twijfelt, dan zijn zonnepanelen misschien wel een optie. Als je de energie zelf opwekt met panelen, dan weet je zeker dat deze duurzaam is.

 

pleunie@neutralcompany.nl