Hoe handig is het energielabel voor jouw huis nu eigenlijk?

Als huiseigenaar, of eigenaar van welk ander pand dan ook, word je geconfronteerd met het energielabel. Wanneer? Als je jouw pand verkoopt of verhuurt of wanneer het pand wordt opgeleverd. (Tenzij het over een monumentaal pand gaat, maar dan gelden er weer andere regels.) Even voor de zekerheid: energielabels hebben lettercodes A tm G, waarbij A,B en C in het groene vakje zitten en alles eronder niet zo best is, met G als Grote verliezer.

Welk label heb je nu?

Laten we voor dit verhaal aannemen dat je een particulier bent en je jouw huis wilt verkopen/verhuren. Dan opeens wordt het label een issue. Er wordt aangenomen dat de huurder/of koper kijkt naar jouw label. En laten we eerlijk zijn, als het de verkoop of huurprijs kan beïnvloeden, gebeurt dat hoogstwaarschijnlijk ook.

Dus als je nog niet verhuisd bent sinds dit label is ingevoerd heb je een “standaard” label toegewezen gekregen. Gebaseerd op de bouwgegevens van jouw wijk, zonder rekening te houden met eventuele wijzigingen die jij zelf hebt aangebracht. Het kan voorkomen dat jouw energierekening helemaal niet zo hoog is en jouw label dan toch onder in t groene of erger nog, in het geel/oranje deel van de kleurcode hangen? Nou, mooi is dat dan..

De timing kan beter…!

Het energielabel zegt iets over de mogelijkheden van jouw huis (het aantal gigajoule energieverbruik per vierkante meter). De (maandelijkse) energierekening zegt iets over de combinatie van de mogelijkheden van jouw pand EN de manier waarop je het huis gebruikt. Waarschijnlijk leef je best bewust, maar misschien is jouw huis niet zo zuinig, en kan je met technische aanpassingen nog energiezuiniger worden. Eh…als je jouw huis niet wilde verkopen/verhuren. Nu ben je met zo’n label, en als je het goed aanpakt, een maatwerkadvies, helemaal op de hoogte van wat jouw huis kan, en hoe je met wat investeringen de Co2 uitstoot kunt beperken, en de energiekosten kunt verlagen, ga je verhuizen…!!!  Dus tja, het label zelf is nog best wel nuttig, maar de timing… mwah…

Wanneer is het label dan echt handig?

Naar mijn idee? Niet. Je hebt het label niet nodig, maar het advies dat bij zo'n label hoort. Als je periodiek, bv om de 5 a 10 jaar (nee, het hoeft echt niet elk jaar!) zelf besluit om jouw huis eens na te lopen. Daar heb je dan het label niet voor nodig. Wat je wel nodig hebt, is een professioneel maatwerkadvies. Daar staat de huidige staat van jouw woning omschreven, men vraagt wat jouw wensen en mogelijkheden mbt jouw huis zijn en schrijft daar dan een advies met maatregelen op. Net als de jaarlijkse beurt van jouw auto, het servicecontract van de ketels of zelf de controle van jouw gebit, is een controle van jouw huis nuttig. Dit betekent niet dat je alle adviezen moet uitvoeren, natuurlijk niet, maar je bent wel op de hoogte van wat kan. En kan er dan voor KIEZEN om wel of geen actie te ondernemen op een moment dat jij er zelf nog profijt van kunt hebben.

En het label? Die vraag je dan keurig aan wanneer je jouw huis gaat verkopen of verhuren, maar dan mag de kleurcode geen verrassing meer voor je zijn.

Pleunie Warnink, neutral | company , pleunie@neutralcompany.nl