Wat niet weet…

Iedereen gebruikt het, niemand maakt zich er echt zorgen om: energie. Maar energie is er niet “ opeens” .

Het moet worden opgewekt, opgeslagen, vervoerd en voordat het kan worden gebruikt. Hoewel we steeds bewuster worden van de manier waarop dit gebeurt, lijken we als overall consument nog niet helemaal overtuigd van het belang van deze activiteiten.

Bij elke andere aankoop neem je als consument van alles in overweging: vind ik het te duur, is de kwaliteit goed, hoe is het eigenlijk geproduceerd? Wanneer ik bij de supermarkt de keuze heb tussen een gewoon product of hetzelfde product maar dan biologisch dan sta ik daar wel bij stil. Op dat moment maak ik mijn overweging en ik merk dat ik sneller neig naar de biologische variant. Maar waarom doe ik (en waarschijnlijk velen met mij) dat niet met mijn energie? Simpel, omdat ik me eigenlijk niet echt bewust ben van de keuzes die ik heb en erger nog; de keuzes die ik daarin(als persoon, maar ook als ondernemer) maak.

De overheid probeert hier verandering in te brengen door allerlei eisen aan ondernemers te stellen: is jouw bedrijf groot genoeg, dan moet je een energieaudit doorstaan, wil je meedoen aan een aanbesteding, wordt de kans steeds groter dat er ook naar de energiecertificering wordt gevraagd. Dus wat gebeurt er… we springen door hoepeltjes… wil jij dat we een certificaatje halen om mee te kunnen dingen naar werk, dan doen we dat toch?

Maar wat als…. Wat als we die certificering nu eens niet als uitgangspunt nemen, maar het pad ernaartoe. Niet het behalen van het diploma is belangrijk, maar het opdoen van kennis (zeker de kennis die jou dagelijks kan helpen) is belangrijk. Waar hebben we het dan over?

Energiemanagement, of simpelweg : meten!

Stel dat je nu eens bijhoudt hoeveel je uitgeeft aan b.v. elektriciteit en mobiliteit. Maak dat inzichtelijk. Als je dat inzicht hebt, dan heb je een keuze. Vind je dat je teveel geld uitgeeft aan energie? Dan doe je daar (lijkt me) iets aan, je brengt jouw kosten terug. Terwijl je daarmee bezig bent, doe je ook nog eens iets moois. Energieverbruik (maar ook opwekking ervan) staat in direct verband met CO2 emissie. Verbruik je minder, dan komt er minder CO2 vrij. Dus terwijl jij je bewust bent van jouw vaak te hoge energierekening, werk je bijna onbewust mee aan een beter milieu. Tel uit jouw winst.