wie niet weg is is gezien... milieuwet 2.15

Sinds in elk geval 2007 bestaat dit artikel van de milieuwet, bestaande uit een tekstregel, dat bedrijven verplicht geld te verdienen… of in elk geval niet te verkwisten. Deze wet, schrik niet, is in (relatief) duidelijke taal opgesteld: “Degene die de inrichting drijft neemt alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.“ Maar als je minder verbruikt dan 50.000 kWh aan elektriciteit en minder dan 25.000m3 aardgasequivalenten aan brandstoffen, dan geldt deze wet niet voor jou.

Een heerlijk overzichtelijk artikel, zonder al te veel voorwaarden of moeilijke dingen. Eentje die bijdraagt aan jouw bedrijfsvoering en je (bijna) dwingt om eens goed naar jouw kosten te kijken.

Op de energiebeurs in Den Bosch begreep ik dat de overheid deze wet zelf ook eens serieus gaat nemen. Er wordt dus meer op deze wet gestuurd. Maar wat betekent dat dan voor uw bedrijf? Als eerste raad ik u aan naar uw energierekeningen te kijken. Zit u “veilig” of moet u “iets” doen?

Tja, als u in de eerste categorie valt, dan kunt u kiezen voor lagere energiekosten. Zit u in de tweede categorie, dan bent u verplicht om uw kosten te reduceren. Ja, u leest het goed, deze wet verplicht ons om onze kosten te reduceren, met maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

Energieverbruik

Dus, wanneer u zich aan deze wet gaat houden, dan kijkt u naar uw energieverbruik, zoekt u uit of u hier efficiënt en effectief mee omgaat. Daarnaast neemt u maatregelen om een eventueel “energielek” te dichten en zorgt u ervoor dat u enkel de maatregelen neemt die zich binnen vijf jaar terugverdienen, zodat u na zes jaar, bij gelijke omstandigheden.. eh.. meer winst maakt?

En hoe pakt u dan zoiets aan? Planmatig, lijkt me. Door een nulmeting te maken en een reëel einddoel te formuleren. Er worden maatregelen en een planning opgesteld, en u houdt dit in de gaten, zodat u op de hoogte blijft van de vorderingen van de energiereductie, de kosten om dit te realiseren en de terugverdientijd die wordt verwacht. U neemt naast b.v. product/dienst, personeel, marketing, financiën en/of gebouwen ook het onderwerp energie op in uw regulier overleg.

Kortom, laten we van energiebesparing “business as usual” maken.

www.neutralcompany.nl