Serieus, sommige vacatureteksten...

In deze economie, waar er steeds meer vacatures zijn (zeker binnen de technische branche) komen er natuurlijk ook steeds meer verschillende vacatureteksten, filmpjes, MP3tjes en andere leuke en creatieve uitingen om nieuwe collega’s te vinden.
Nu, de filmpjes zijn vaak leuk, variërend van professioneel tot schattig zelf opgenomen, maar tonen altijd wel aan dat iemand er even over heeft nagedacht. De vacatureteksten echter…. da’s een heel ander verhaal.

Wie verzint dit toch?

Herken je (een van) deze kreten:

  • Je werkt zelfstandig en functioneert goed in teamverband

  • Een positieve aanpakker die samenwerkt voor succes

  • Je bent pro-actief, volgt ontwikkelingen in de markt en grijpt kansen.

  • Samenwerken, collegialiteit en ondersteunen zijn jou op het lijf geschreven

Deze zinnen worden nog steeds gebruikt in vacatureteksten maar wat er nu mee bedoeld wordt? En hoe je erop kunt reageren als sollicitant? “nou, ik ben wel een aanpakker, maar van nature niet zo positief? “ , “ kunt u uitleggen wat u precies verstaat onder “collegialiteit is je op het lijf geschreven”?

Een bedrijf zoekt een werknemer EN een werknemer zoekt een bedrijf

Bedrijven vergeten vaak dat zij niet alleen zijn in hun zoektocht. Sollicitanten zoeken net zo hard een geschikt bedrijf. Het liefste een die niet in een eerste kennismaking met, nou ja, laten we eerlijk zijn, betekenisloze teksten schermt. De sollicitant / potentiële werknemer is bereid om vaak ergens tussen de 24 en 60 uur per week door te brengen bij dit bedrijf, of zich er in elk geval voor in te zetten. Zou je als onderneming deze mensen dan niet vanaf het begin serieus benaderen?

Open deuren zijn goed, die nodigen uit

Dus wat kan je dan doen als bedrijf? Waar komen mensen op af? Het antwoord is natuurlijk een enorme open deur. Communiceer eerlijk en zie de potentiële sollicitant als een volwaardige gesprekspartner. Dat wil zeggen, of je een ervaren timmerman of projectleider zoekt, je hoeft niet uit te leggen wat de werkzaamheden zijn. Dat kan hij / zij zelf ook wel bedenken. Je laat zien in wat voor omgeving hij/zij terecht komt. De werkvloer, de collega’s, bedenk het maar. Maar serieus… teksten als ( ik kan het niet laten me hierover te verbazen) “Kennis en inzicht in de basisbegrippen van het vakgebied”, doe dat alsjeblieft niet.

Natuurlijk, met teksten alleen kom je er niet

Het helpt ook als je - wanneer je b.v. in de technische branche werknemers zoekt - een serieuze campagne start. En over jouw verhaal nadenkt. Wie ben je als bedrijf, wat zoek je in een werknemer? Welk type persoon sluit aan bij het team of breid je het team liever uit met verschillende persoonlijkheden? Laat het weten in de tekst. Zoek op verschillende locaties naar mensen en laat weten dat je bereid bent moeite te doen voor deze nieuwe werknemers.

van sollicitant naar nieuwe werknemer

Nu zou je denken, kandidaat gevonden, klus geklaard. Maar zo werkt het niet. Nu moet je het als bedrijf waarmaken. Zorg dat je de spullen hebt klaarliggen als de sollicitant als een nieuwe werknemer is begonnen. De kunst ligt hem natuurlijk niet enkel het vinden van mensen, maar ook in het behouden. Dus… een goed inwerkprogramma, alle codes en benodigde tools klaar hebben liggen op de eerste werkdag zijn mooie startmomenten. En denk ook hier na bij de teksten. Veel bedrijven hebben een eigen jargon. Dat is iets moois, het draagt bij aan een eigen cultuur en zorgt dus ook een beetje voor verbondenheid. Maar een nieuwe medewerker weet dit nog niet. Hij/zij is nog geen onderdeel van deze cultuur. Dus is het handig om eventuele geschreven communicatie hieraan aan te passen.
Vind je het lastig, regel dan een goede tekstschrijver. Iemand die jouw bedrijfscultuur begrijpt en snapt wat je verwacht van een medewerker. Maar ook, en daar zit het hem soms nog wel eens, iemand die vanuit de medewerker kan kijken naar het bedrijf.

Pleunie Warnink

Groene Peper Communicatie